Два роки тому я  отримав довгоочікуваний  подарунок долі – Посольство Киргизької Республіки в Україні преміювало мене і ще шістьох журналістів поїздкою на Треті Всесвітні ігри кочівників. Боже, як же нас зустрічали їхні організатори!

Немов рідних сестер і братів… З тієї пори я буквально закоханий у цю дивовижну гірську Центрально-Азійську  країну. Щиро полюбив її громадян, природу, традиції і культуру. Адже, повірте, є за що!

У Киргизстані живуть дуже гостинні і щедрі душею  люди. Цим вони схожі на українців. Природа цієї  держави – просто мрія для мандрівників  із фото і відеокамерами у руках : на всі 360 градусів – диво-пейзажі, від споглядання яких буквально дух перехоплює.

Традиції киргизького народу – давні  і колоритні. Один дастархан (святковий стіл, за яким пригощають дорогих гостей) чого вартий! Ну, а національна  культура цього азійського етносу – просто незрівняна. Особливо, коли йдеться про коней і все, що пов’язане із життям кочівників.

З 2018 року у моєму особистому фото архіві зберігається більше 1500 світлин за підсумками поїздки до Киргизстану. Цієї папки я з комп”ютера не видалятиму ніколи – позаяк на фото так багато природної краси! А сьогодні, ні на мить нікуди не виїжджаючи із Києва, я знову опинився … киргизських горах і степах!

Дипломати цієї країни запросили мене і колег – журналістів на відкриття фотовиставки “29-річчя Незалежності Киргизької Республіки”, яке відбулося у Інформаційному агентстві Укрінформ.

До початку до офіційного відкриття виставки з нами зустрілися радник Посольства Киргизької Республіки в Україні Ермек Сарибаєв, керівник киргизької діаспори в Україні  Таалайбек Сариєв та генеральний директор туристичної компанії “Феєрія” Ігор Захаренко, якому, так само як і мені,  поталанило мандрувати цією країною, але не два роки тому, а минулого року.

«Киргизстан активно розвиває дипломатичні та економічні і культурні відносини з більшістю держав світу. В тому числі – і з Україною, – наголосив під час спілкування із представниками ЗМІ Ермек Сарибаєв.

– Ми дуже зацікавлені, аби якомога більше українських мандрівників прилітали до нас у гості. Гарантую : вони повертатимуться до себе додому буквально переповненими позитивними враженнями про мою Батьківщину! Недаремно ж Киргизстан туристи  називають мальовничим краєм небесних гір.

А всю цю красу відсьогодні  українці можуть побачити на фото, які розміщені у вітринах Інформаційного агентства Укрінформ.»

«Нині в Киргизстані живуть і працюють більше двадцяти тисяч українців, – сказав за кілька хвилин до відкриття виставки Таалайбек Сариєв . А – ось представників моєї країни в Києві і інших містах вашої держави проживає і працює трохи більше тисячі.

Ми щиро зацікавлені, щоб українці приїздили до нас у гості, аби разом із нами милуватися гірськими хребтами Тянь-Шаню і Паміро-Алтаю. Для мандрівників наші туроператори  розробили більше 200 мальовничих маршрутів. І кожен із них – просто казка!»

«Протягом свого журналістського життя я встиг побувати у 85 країнах світу, але моя подорож Киргизстаном воістину незабутня, – ділиться своїми враженнями Ігор Захаренко. – Тут дуже красива  природа, більше 50-ти природних парків і лісових заповідників… Гордість цієї держави – величне озеро Іссик – Куль.

Але найбільше враження на мене справили люди, які нас зустрічали : відкриті, добрі, гостинні! Дуже хотів поїхати до Киргизької Республіки і цього року, але у творчі плани несподівано втрутився карантин… Втім, коли ситуація із коронавірусом остаточно нормалізується, обов”язково побуваю у Киргизстані знову.»

 

Я на сто відсотків солідарний із думками, виголошеними учасниками прес-конференції, яка непомітно «переросла» у дастархан , а потім – у  фото виставку. Мій девіз журналіста – мандрівника «Був сам – раджу вам!» дуже доречний у цьому конкретному випадку. Адже це й справді божественно – ні з чим незрівняні краєвиди величного  Киргизстану, які назавжди прописалися у моїй пам”яті…

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО
Фото – автора

Киргизстан  #29_річчяНезалежностіКиргизькоїРеспубліки

#ФотовиставкапроКиргизстан #ЕрмекСарибаєв

#ШералиЖаналіев #ІгорЗахаренко

#СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *