«У кожного своя…» Ну, а далі, за усталеною звичкою наша  пам”ять і вища гуманітарна римують «… доля і свій шлях широкий». Так-то воно так, але я б поглибив цей дещо заяложений месидж класика літератури… У кожного – своя зірка! І саме вона веде нас по життю,  допомагаючи долати все нові і нові висоти. Особливо ж, коли йдеться про Культуру.

У цій царині людської діяльності без зірки, яка допроваджує і направляє, не обійтися жодному із митців. Спитаєте : «До чого це я?» Відповідаю стисло і по суті : 13 серпня  у столиці відбулося відкриття зірки живої легенди українського живопису, всесвітньо відомого художника, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка – Івана Марчука.

Віднині його зірка, відлита із міді із позолотою, сяятиме на радість шанувальників мистецтва на «Площі зірок», у кількох кроках від бульвару Лесі Українки в історичному центрі Києва. Заслужив! Що тут ще можна додати? Адже Іван Марчук є визнаним генієм, яким пишається не лише Україна, а й увесь світ.   Він є живою легендою  живопису, ім”я якого потрапило до списку сотні геніїв сучасності (за версією британської газети «The Daily Telegraph»), які створюють багатовимірний образ світу і, випереджаючи час, визначають напрямки і перспективи розвитку постіндустріальної цивілізації. На думку провідних міжнародних арт-критиків і мистецтвознавців, вплив картин Івана Марчука на глядачів можна порівняти із ефектом 25-го кадру, котрий відбивається на підсвідомості і закарбовується у пам”яті людей назавжди.

Я вже не перший рік поспіль спостерігаю за творчістю цієї Людини, яка, на абсолютно законних підставах,  віднині матиме свою зірку на київській «Площі зірок». І не після смерті, а за життя! Це, як на мене, принципово.  Кожного разу, коли приходжу на його чергову виставку, питаю у пана Івана : «Як Вам вдається так малювати, наприклад, зимові краєвиди? Сніг – як живий… В чому тут секрет?..» І жодного  разу класик сучасного  живопису не відповів на моє запитання чітко і однозначно. Він, як правило, лише посміхається у свої  довгі сиві вуса і пускає бісики в очах…

Ось такий він загадковий автор – неперевершений Іван Марчук, якому з Божою поміччю судилося досягти колосальних вершин у Мистецтві. А сьогодні, на відкритті своєї  зірки, розчулений автор сказав так : «Думаєте, що ви мене добре знаєте? Нічого подібного! Незабаром чекайте на сюрприз. Повірте, такого Івана Марчука раніше ви ще ніколи не бачили!»

Ось як подіяла сьогоднішня урочиста церемонія  на живописця, який, незважаючи на свій досить поважний вік, як бачимо, не збирається зупинятися на досягнутому. І, переповнений новими творчими ідеями,  із великою впевненістю у своїх силах  дивиться за лінію горизонту…

 

“Якщо впевнено рухатися в напрямку своєї мрії і докладати зусилля до того, щоб жити тим життям, про яке мрієш, обов’язково зустрінеш удачу, несподівану в звичайний час”, – зазначив свого часу американський письменник і філософ   Генрі Девід Торо. На 100 відсотків ці слова  і про генія нашої Сучасності – українського живописця Івана Марчука… Вперед і лише вперед, Маестро! І нехай якомога довше світло Вашої зірки осяває шлях кожного із нас.  Адже ми  того варті!

ДОВІДКОВО :

Відкриття нових зірок на «Площі зірок» центрі Києва відбувається за ініціативи БФК Gulliver, в партнерстві з РМА «Спільна Перемога» ( https://www.facebook.com/spilnaperemoha/ ), за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, Укрінформ, під брендом Ukraine now, за сприяння незалежної Громадської ради з питань культури, молоді та спорту України. ( https://radaukraine.org.ua/)
Організатори події висловили окрему подяку компанії Sokol Jewellery( Alla Sokol) та Першій Української Сувенірної Компанії (Maxim Korobka).

Керівники цих  компаній вручили Іванові Марчуку  пам”ятну золоту зірку у вигляді нагороди (аби носив її на грудях) і копію меморіальної дошки, встановленої на «Площі зірок».

 

#ХудожникІванМарчук #ЗіркаІванаМарчуканаПлощізірок #Площазірок #Культура #Сучаснемистецтво #СергійКомісаров

#УКРПРЕС_ІНФО

 

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО
Фото – автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *