На радість шанувальників сучасного Мистецтва, хоча й досить повільно, а все ж відновлюється життя українських художніх галерей. Днями завітав до Я ГАЛЕРЕЇЇ – Арт-центру Павла Гудімова на Подолі. З 29 липня тут розпочався проєкт «Хтонічні Хроніки», автором якого є скульптор Андрій Хір зі Львова.

«У проєкті «Хтонічні Хроніки» я намагаюсь слідувати досліджуваній мною раніше темі етнографічних ревізій, проте, намагаюсь, без прив’язки до локального, уявити систему альтернативної реальності через призму вигаданої антропології, яка, знаходячись в міфологічній площині поза часовими межами, здатна рефлексувати на сьогодення та майбутнє,

– каже  Андрій Хір. – Хтонічне є лейтмотивом усього проєкту та розповідає про потойбічне: жорстоке, криваве, сексуальне, похмуре, жахливе, огидне, але смішне.

Поняття підземного світу є характерним практично для кожної цивілізації. Хтонічний – прикметник, що вказує на відношення до підземного світу, царства тіней та світу мертвих. Хтонічне є невід’ємною частиною архаїчних релігійних систем де творить в суперечці з деміургом світ із хаосу.»

Довідково :

Андрій Хір

Андрій Хір народився в 1988 році в Ужгороді.

У 2010 році закінчив факультет архітектури Львівського політехнічного університету.

Займається мистецтвом, архітектурою та дизайном.

 

Із 2005 року – автор і учасник персональних та групових проектів, активний учасник щорічного стріт-арт фестивалю Black Circle.

У роботах художника, за його власними словами, «значно важливіший текст, ніж картинка».

У 2013 році автор увійшов до двадцятки номінантів Премії PinchukArtCentre 2013.

Живе та працює у Львові.

#ЯГАЛЕРЕЇЯ #Арт_центрПавлаГудімова #АндрійХір

#СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО #ХтонічніХроніки

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО
Фото автора

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *