Українські податківці своїми діями проти бізнесу щоденно підтверджують необхідність розформування ДФС – інформує Рада підприємців при КМУ .

Як стало відомо Громадському комітету підприємців, Уряд ліквідує Державну фіскальну службу до кінця поточного року. Скасування ДФС є фактично умовою для другого траншу макрофінансової допомоги Україні. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час візиту в Брюссель, – інформує РБК-Україна.

Однією з вагомих причин такого рішення є систематичне порушення ДФС прав підприємців та незаконний тиск на приватний бізнес. Зокрема у скандальній резонансній справі №540/474/19 ТОВ «Брівер» проти херсонської ДФС. Остання, програвши в апеляційному суді значну частину штрафів,  продовжує творити беззаконня. А саме – відмовляється від сплати бодай частини судових витрат у сумі 55 000 гривень.

Наразі справа розглядається у П`ятому апеляційному адміністративному суді м. Одеси (5ААС).

Зокрема у своєму запереченні ДФС зазначає:

«Додатково звертаємо увагу Суду на те, що дана справа не є складною, а обсяг виконаних робіт адвокатом не є надмірним. Більш того, розгляд даної справи не потребував участі одразу двох адвокатів і, як наслідок, не потребував вагомих витрат.

Виходячи з вищезазначеного, заявлені до відшкодування витрати на правничу допомогу не підтверджені належними доказами, та не відповідають критерію співрозмірності, реальності та розумності їхнього розміру.
На підставі викладеного, ст. ст. 44. 47, 134, 139 Кодексу адміністративного
судочинства України, – ПРОШУ:

  1. Прийняти заперечення Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі та долучити їх до матеріалів справи №540/474/19.
  2. У задоволенні заяви про стягнення понесених Товариством з обмеженою відповідальністю «Брівер» витрат на оплату правничої допомоги відмовити в повному обсязі.
  3. Судові витрати віднести за рахунок Позивача.»

Така риторика  заперечень ДФС демонструє невпевненість у власній правовій позиції та небажання дотримуватись норм закону.

З однієї сторони, податкова всіляко вишукує причини та можливі ознаки завищених або немотивованих витрат ТОВ «Брівер» на свій захист. І намагається довести суду, що сума, яку фірма вимагає до сплати – занадто висока та необґрунтована, натякаючи, що вони не повинні були звертатися та оплачувати послуги київських адвокатів.

Але ж ТОВ «Брівер» при власному захисті керувався нормами Конституції України, ст.59 «Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.»

Але вже в наступних абзацах ДФС круто повертає на віражі і просить суд покласти сплату судових витрат на позивача, виходячи з того, що ДФС взагалі не повинна сплачувати витрати, бо є стороною, яка перемогла!

Все це демонструє явні протиріччя у позиції заперечення, та показує низьку правову лояльність херсонської ДФС, небажання вести прозору, чесну діяльність та відповідати за свої дії. Зокрема така позиція ДФС нівелює основоположну тезу, що Україна є правовою державою (ст.8 Конституції України), а також, що права і свободи громадян захищаються судом (ст.55).

Втішає хіба той факт, що дуже скоро ДФС буде розформована, як структура, що не відповідає європейським нормам прозорості і демократії, яка тягне Україну в минуле і заважає розвитку бізнесу та економіки. Напевно інспекторів і керівників, які приймали участь у тиску на ТОВ «Брівер», чекає переатестація і всі ці факти незаконного впливу і маніпуляцій із законом обов’язково стануть відомі комісії.

А поки є надія, що 5ААС у особі судді Джабурії, який у складі колегії своїм рішенням частково захистив компанію від здирництва ДФС, відмінивши ППР на 1 200 000 гривень, побачить цю ситуацію та присудить відшкодування судових витрат тому, хто має зробити це за законом і Конституцією.

Довідка щодо оплати судових витрат

п.14 «Рекомендаций R(81)7 Комитета министров государствам-членам относительно путей облегчения доступа к правосудию.»

«За исключением особых обстоятельств, сторона, выигравшая
дело, должна в принципе получать от проигравшей стороны возмещение
издержек и расходов, включая гонорары адвокатов, которые она
обоснованно понесла в связи с разбирательством».

В данном международном документе прямо прописан принцип получения судебных издержек с проигравшей стороны – в данном случае Херсонской ДФС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *