Дивні речі іноді  трапляються у повсякденному  житті : те, що нам заважає, іноді … нам допомагає! Парадоксально, але – факт!  Так сталося і цього року –  на Фестивалі архітектури для дітей ARCHIKIDZ! Саме осоружний коронавірус змусив організаторів цього загальнонаціонального творчого заходу вийти на новий організаційний і креативний  рівень.

І провести  Фестиваль ARCHIKIDZ!   краще, ніж у попередні роки.  Про це йшлося на на пресбрифінгу “Креативні індустрії в умовах карантину. Сценарії розвитку майбутнього”, який відбувся на території  Національного експоцентру України (ВДНГ), куди організатори Фестивалю архітектури для дітей ARCHIKIDZ! та представники Малої академії наук України запросили українських та іноземних журналістів.

Виконавчий директор “Українського культурного фонду” Юлія Федів вважає, що нині,  в умовах кризи, організатори Фестивалю ARCHIKIDZ!   знайшли ресурс для реалізації цього проекту. «Так, ми змінились  адаптували формат заходу відповідно до нових вимог, – сказала Юлія Федів.

–  Раніше ми проводили фестиваль ARCHIKIDZ! 2 дні і збирали тисячі учасників. Нині, зважаючи на поширення коронавірусу в регіонах України,  щоб зібрати 200 дітей, ми проводимо фестиваль протягом 20 днів. Кожен день працюємо з маленькою групою учасників – задля їхньої безпеки. Решта дітей залучається до роботи онлайн.

Ми свідомо не скасували захід, а змінили його формат. Важливо, що на фестивалі ми вивчаємо з дітьми архітектуру таким чином, щоб розвивати їхню творчість і критичне мислення. Проєктуючи міста, вони відповідають на питання: як люди будуть жити у місті, які ресурси їм необхідні, наскільки місто відповідає потребам сучасної людини. 

«Разом із нами змінювали свої формати й організатори інших культурних заходів. І зараз ми бачимо силу в об’єднанні. Лише у колаборації, а не конкуренції, ми зможемо гідно вийти з так званого “культурного карантину”. І зараз ми орієнтовані на пошук спільного рішення: що робити далі, аби культурний та освітній процеси не зупинялися, а розвивалися відповідно до нової реальності?” — говорить Ольга Глініна, директорка фестивалю ARCHIKIDZ!

Цікаво, що 16 липня на фестивалі ARCHIKIDZ! відбувся  завершальний майстер-клас для дітей та відкриття виставки архітектурних проєктів, створених дітьми протягом 20 днів фестивалю. Тема проєктів – “Природа у місті. Жити разом”.

ДОВІДКОВО :

Спікери пресбрифінгу:

1) Ольга Глініна — директорка фестивалю ARCHIKIDZ!, керівниця лабораторії архітектурної освіти Малої академії наук України.

2) Денис Іванов — директор кінокомпанії Arthouse Traffic.

 

3) Дар’я Аверченко — очільниця відділу комунікацій фестивалю документального кіно Docudays.

 

Одне із ключових завдань програми —  вивчати з дітьми шкільні предмети через архітектуру, поєднуючи шкільну програму з творчістю.

ARCHIKIDZ!  це програма архітектурної освіти Національного центру “Мала академія наук України” центру наукової освіти UNESCO.

Наша місія — розвивати креативне мислення дітей та навички, які необхідні їм у майбутньому.

З 2017 року ми проводимо щорічний Всеукраїнський фестиваль архітектури для дітей ARCHIKIDZ!

Цього року подія відбудеться влітку у Києві в Національному експоцентрі України (ВДНГ) у форматі off/online. Організатори вирішили не скасовувати  фестиваль, а задля безпеки учасників (з огляду на карантин) — змінити її формат.

Протягом 20 днів, з 27 червня по 23 липня, організатори щодня збиратимуть в окремому павільйоні по одній команді дітей, дотримуючись правил особистої гігієни та безпеки. Творча робота кожної групи транслюватиметься  на сторінках фестивалю у соціальних мережах, задля залучення інших дітей до майстер-класу в онлайн-форматі.

Карантин — не завада для освітніх і культурних процесів. Сьогоднішні правила та обмеження спонукають креативну індустрію шукати нові формати заходів і комунікації зі своєю аудиторією.


Участь у фестивалі безкоштовна. Графік відвідування буде опубліковано напередодні  заходу. Кількість учасників у групах буде залежати від актуальних карантинних обмежень на період фестивалю.

Реєстрація — за посиланням  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSctHnCxKqWUmrjXp8V2-vX9mi5nf82UQoIiPux4kP0f4k2ZDQ/closedform. 

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *