Під час пандемії коронавірусу освіта та інтернет стали пов’язані особливо тісно. Школи перейшли в онлайн-навчання, однак більшість все ж виявилися не пристосованими до таких умов. Міністерство цифрової трансформації заявляє, що 40% українських шкіл не мають якісного підключення до інтернету. До уваги брали швидкість з’єднання, що мала становити не менше 30 Мбіт/с. У Мінцифрі говорять, що все ж для хорошого з’єднання вчителів із учнями та ефективної роботи онлайн, з’єднання має бути не менше 100 Мбіт/с. 

Всього в УКраїні 16 317 шклі, з них 6 544 (40%) не мають якісного підключення. 

Зараз Мінцифра розробляє Національний план розвитку широкосмугового доступу до інтернету для того, аби повністю покрити Україну. 

“Відомо, що оператори не заходять у невеличкі села через високий термін окупності таких інвестицій. Завдяки допомозі з боку держави строк окупності таких інвестицій можна скоротити.  Окрім того, ми активно працюємо над спрощенням діяльності операторів та провайдерів. Важливо, що таким чином не тільки школи отримають якісний інтернет: можливість підключитися з’явиться й у мешканців сіл та містечок, де розташовані школи.”

Більше року тому у лютому 2019, Олександр Кубраков, керівник сектору “IT і Телеком” розповідав, що в Україні доступ до мережі мають 89,7% шкіл, але у 78,1% випадків інтернет надто повільний. Відповідно 10,3% взагалі не мають підключення. Про це він писав у своїй колонці для “Української правди”. Тоді його Офіс ефективного регулювання (Better Regulation Delivery Office), що підтримується Європейським союзом, пропонував 617 мільйонів гривень на інтернізацію шкіл. 

Згодом у травні 2019 кабінет міністрів Олексія Гончарука представив нову програму за якою мали підключити абсолютно усі школи до інтернету вже до кінця року. На забезпечення якісного підключення йшло 700 мільйонів субвенцій. 

“Підключити до інтернету:

  • опорні заклади освіти й тих, де навчаються старші класи, із швидкістю підключення не менше 100 Мбіт/с;
  • решту закладів – не менше 30 Мбіт/с;
  • проводити всі закупівлі через систему Прозорро;
  • 1 школа = 1 лот, за який можуть змагатися всі провайдери на рівних умовах, що дасть змогу обрати найкращу пропозицію для кожного учбового закладу;
  • підключення розділити на власне послуги з підключення та поставки необхідної техніки (роутери, комутатори тощо);
  • розробити інструмент, що дозволить вести моніторинг стану, якості підключення кожної школи та відповідних витрат на забезпечення інтернетом.”

 

Зараз Міністерство цифрової трансформації не говорить, що школи не мають підключення до інтернету, однак говорять про їхнє погане підключення. Адже e-learning (онлайн-освіта) – перспективний напрямок, що привернув особливу увагу під час пандемії. 

Нагадаємо, що у листопаді 2019 ПАТ “Укртелеком” заявив, що 15% населення живе в зоні цифрового розриву, тоюто не має доступу до інтернет-мережі взагалі. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *