Наші дані тепер у вільному доступі. Точніше за них потрібно платити. У мережі Телеграм з’явився бот, де все це може зробити кожен.

Керівник громадської організації «Електронна демократія» Володимир Фльонц повідомив, що бот, зокрема, акумулює дані державних реєстрів, бази Нової пошти, паролі з Вконтакте та Linkedin.

Мережею почали ширитися чутки про те, щоця дани зливає усім відомий державний застосунок “ДІЯ”, однак у міністерстві цифрової трансформації це спростовують. На каналі можна найти номер паспорта, ІПН, дані прописки, номер телефону, зареєстровані автомобілі, номери автомобілів, водійське посвідчення, паролі від деяких російських соц.мереж. За злиті дані потрібно платити від 50 до 200 доларів, але це відбувається через російський ресурс.

Служба безпеки України вже розпочала слідчі дії, також супровід здійснює кіберполіція.

Якщо ви побачили, що ваші дані є у вільному доступі, то можна звернутися до уповноваженого з прав людини, але кримінальну справу відкриють лише, якщо вам завдали якоїсь шкоди, тобто використали ці дані.

У будь-якому випадку, якщо ви помітили використання своїх даних після заповнення анкет в магазині чи будь-де, але згоду на їх розповсюдження не надавали, обов’язково звертайтеся у поліцію або кібер поліцію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *