Вдаримо, друзі-митці, плакатом по … пандемії коронавірусу! З радістю дізнався ( слава Фейсбуку!), що у одній з найдавніших галерей Києва та нашої держави – художній галереї  «МИТЕЦЬ» Київської організації Національної Спілки художників України – на фінішній прямій карантину відкрилася нова виставка! Називається вона плакатний проект “Stop Covid – 19”. Це –  ПЕРША (!!!) виставка, яка відкрилася у галереях столиці після послаблення карантину.

 На жаль, 11 травня я не зміг побувати на її відкритті. Але обіцяю :  як тільки дістануся із Оболоні до Васильківської, 12, обов”язково завітаю до виставкового залу однієї із моїх улюблених київських галерей і подивлюся, що встигли зробити в умовах карантину  і тотальної самоізоляції сучасні українські митці, яких згуртували навколо себе Оксана і Андрій Будники – мої хороші знайомі по цеху Мистецтва!
Хочу процитувати в цьому контексті відомого українського мистецтвознавця і арт-критика Валентину Єфремову : «Вітаємо директора галереї «Митець» Карину Кравець зі знаковою подією на теренах культури столиці України та в історії КОНХСХУ!»  Я також щиро і радісно приєднуюся до цього привітання : «Молодець, Карино! Так тримати – назад не відступати. Адже галерея «Митець» завжди була, є і залишатиметься на передовій лінії сучасного образотворчого Мистецтва нашої держави!»

Прикметно, що твори відомих українських художників – плакатистів кияни і гості нашого міста (в умовах послаблення карантину) можуть бачити безпосередньо на її вітринах! А що : як на мене, це цікава і  креативна ідея! І головне – так безпечніше! Словом, особисто мені дуже сподобався могутній мистецький «залп» команди плакатистів по коронавірусу!  Дорогі мої друзі і однодумці! Ми часто звертаємось до мистецтва як до певного джерела нашої духовної сили : дивимось, слухаємо, надихаємось, аналізуємо, переосмислюємо.
Таким чином ми  ніби «вдихаємо» у свої легені  саме життя – у його найбільшій концентрації. Як це важливо у розпал епідемії цієї підступної хвороби, яка повністю змінила ритм нашого життя! В тому числі, і життя мистецького… Сподіваюся, що плакати однодумців Оксани і Андрія Будника (їхні імена і прізвища ви можете прочитати на фото) надихатимуть нас на остаточну і беззастережну перемогу над  “гостем”, який – без запрошення – завітав до України із далекого Китаю. Єднаємося, друзі – художники! «Борітеся – поборете!» Так і лише так ми разом зламаємо хребет підступному  коронавірусу!

ДОВІДКОВО : Одна з найдавніших галерей Києва та України – ХУДОЖНЯ ГАЛЕРЕЯ «МИТЕЦЬ» Київської організації Національної Спілки художників України, була відкрита для шанувальників мистецтва в 1954 році. По виставках, які тут проводилися Спілкою художників в різні роки, можна вивчати історію українського мистецтва, а в наш час знайомитися з роботами відомих художників сучасності, з творчими експериментами талановитої молоді. У самому ж будинку жили і працювали художники – власне ті, хто писав цю історію – Іван Кавалерідзе, Петро Код’єв, Валентин Литвиненко, Галина Зоря, Петро Сльота, Михайло Іванов, Олексій Кантеміров. У певний період тут були майстерні Тетяни Яблонської, Олександра Данченка, Андрія Чебикина.
Щомісяця галерея проводить три виставки і відкрита щодня з 11:00 до 19:00, в суботу до 18:00

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

#ПлакатнийпроектStopCovid_19 #ГалереяМитець #МИТЕЦЬ #АндрійБудник #ОксанаБудник #КаринаКравець #ВалентинаЄфремова
#Сергій Комісаров #УКРПРЕС_ІНФО

2 Коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *