Пан Андрій Герус, Народний депутат від партії Слуги Народу заявив, що якщо у країні є профіцит електроенергії яку виробляють атомні станції, то його необхідно віддавати на ринок.
Проблема з майнінгом у тому, що його легалізація є сумнівною і в Україні і у світі.

 

 

 Євген Невмержицький, кандидат економічних наук, керуючий партнер консалтингової компанії “Фінансова студія” погодився з тим, що майнинг на атомних станціях — нонсенс, як ідея, в той час, коли український ринок потребує дешевої електроенергії. Однак, треба зазначити, що, на жаль, пан Герус не дуже обізнаний щодо українського законодавства у сфері ринку криптовалют. В Україні введено в дію КВЕД щодо майнінгу як легальної економічної діяльності (63.11). Також, поняття віртуальних активів, якими є криптовалюти визначено у Законі України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”.

Те що діяльність з криптовалютами з юридичного боку є сумнівною у світі — це особиста точка зору пана Геруса. На жаль, безсумнівним залишається некомпетентність українських чиновників, які готуючись до інтерв’ю перед багатомільйонною аудиторією Українського радіо та не вважають за потрібне ознайомитись хоча б із українським законодавством, щодо питань які коментують.

Такі країни як Німеччина, ЯпоніяСполучені Шати Америки та інші розвинені країни визначились з питаннями операцій з криптоактивами. Така діяльність у світі тільки розширюється. Звичайно, законодавство у сфері регулювання крипторинку продовжую удосконалюватись, але називати цю діяльність сумнівною — це лише свідчення абсолютної некомпетентності у питанні.

Євген Невмержицький назвав одну з головних проблем українського енергетичного ринку. Вона полягає в незбалансованості цін на електричну енергію, яка генерується електростанціями на різних видах енергетичних ресурсів. Щодо майнінгу на АЕС, то це справді нонсенс, якщо говорити про сьогодення. Адже АЕС насамперед працюють для забезпечення енергетичного ринку, а не залучаються до майнінгу криптовалют.

Однак, це цілком можливо і нема ніяких перешкод використовувати потужність і АЕС для майнінгу. Технологічно це дуже просто налагодити, можна зручно вмикати майнінгове обладнання, коли є надлишок виробленої електроенергії, яку не може спожити мережа. І навпаки, вимикати майнінгове обладнання, коли мережа потребує більше електроенергії. Таким чином можна ефективно балансувати використання електроенергії, а на АЕС буде стабільне виробництво.

Щодо продажу отриманої криптовалюти, то з цим нема ніяких проблем. На сьогодні криптовалюта може бути миттєво конвертована у долари США, або євро, або будь-яку іншу фіатну вільноконвертовану валюту.

Для реалізації такого проєкту, як майнінг криптовалют на АЕС, хоча б у якомусь обсязі, необхідно вирішити ряд дуже важливих питань в енергетичній сфері. насамперед в аспекті балансування цін на електроенергію. Щодо операцій з криптоактивами, то тут треба підкреслити необхідність освіти депутатів,  державних чиновників, та населення, щоб користуватись можливостями використання новітніх технологій на користь суспільства. А поки ця ідея з майнінгом криптовалют на АЕС виглядає передчасною і непідготовленою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *