Не знаю, як хто, а я, сидячи на карантині, вирішив відзначити свято Весни і Праці черговим зануренням у мій воїстину «бездонний» фото архів, відсотків 70-80 якого присвячені Мистецтву і Культурі. Сьогодні, «розгрібаючи» фото набутки 2017 року, я  із великою  радістю «наштовхнувся» на папку, в якій зберігаються світлини, присвячені відкриттю дуже цікавої персональної виставки  Народного художника України Миколи Андрійовича Стороженка.

Це був справді видатний митець, гордість нашої Культури – професор, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, художник-живописець, монументаліст, графік, педагог…

А ще Микола Андрійович був великим «трудоболіком», який підняв на крило цілу плеяду талановитих сучасних живописців. З цими близькими мені за світоглядом людьми ми зустрілися на відкритті персональної виставки Майстра «Мій Шевченко», яке відбулася у 2017 році в Національному музеї Тараса Шевченка.

 

Виставка була присвячена 100-річчю із дня заснування НАОМА. Від учнів і однодумців Миколи Стороженка я довідався, що ще у далекому 2004 році він завершив багаторічну працю над ілюстраціями, доповненими літературними есе-роздумами та передмовою до «Кобзаря» Т.Г. Шевченка.

Йдеться про 42 твори, виконані протягом 18 років! Уявляєте, яка це тітанічна праця!  У 2014 році (до 200-ліття з дня народження Тараса Шевченка) було видано унікальну книгу – «Микола Стороженко.

Мій Шевченко». Ця книга освятилася і видалася завдячуючи коштам Андрія та Мирослава Балдісів, їх щирості у духовному благодіянню на ниві української культури.  Презентація книги відбулося 2015 року, в президії Академії мистецтв України. А сьогодні ви маєте можливість зануритися у невичерпний світ образів Шевченкіани  Миколи Андрійовича Стороженка, завдяки фото, які я зберігаю у своєму фото архіві…

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

 

https://komsv2014.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *