У багатовікової історії України наша історико-культурна спадщина – це духовний, економічний і соціальний капітал надзвичайно високої цінності, який є головною складовою національної самоповаги і відповідного представлення нашої держави на міжнародному рівні. За підтвердженням цієї тези далеко ходити не варто : нині на території Національного заповідника «Софія Київська», у будинку митрополита, розташованому у західній частині подвір’я Софійського архітектурного комплексу, напроти головного входу до собору, триває робота дуже цікавої і, як на мене, надзвичайно актуальної для нашого сьогодення виставки.

Називається вона «Спадщина». Це – міжнародний мистецький проект, який презентує шанувальникам високого і прекрасного живопис відомих художників Костянтина Маковського, Миколи Дубовського, Лева Лагоріо, Івана Їжакевича, Івана Селезньова, Сергія Шишка, Ісака Тартаковського, Тетяни Голіємбієвської, Івана Гаврилова, Маргарити Крижанівської, Федіра Захарова, Володимира Яценка, Костянтина Ляшева, Анатолія Тартаковського та Галини Бараннікової – Кириленко.

Окрасою експозиції виставки «Спадщина» стали роботи видатних скульпторів Валентина Зноби, Миколи Зноби та Олексія Владимирова.
Навіть від самого переліку славних імен талановитих українських митців дух перехоплює! А коли дивишся на їхні картини і скульптури, то в душі мимоволі народжується почуття гордості за наших творців, які за рівнем своїх робіт ні в чому не поступаються кращим європейським живописцям і скульпторам.

А, якщо бути об”єктивними, то в дечому навіть і перевершують майстерність західних колег. Автори цього унікального за ідеєю проекту – Сергій Руденко та Наталія Бондаренко. У день відкриття виставки «Спадщина» я зустрівся із відомим мистецтвознавцем Налалією Бондаренко, яка сказала, що окрім картин відомих українських скульпторів і художників у будинку митрополита представлені також і живописні твори західноєвропейьских митців із приватних колекцій 19-21 століття. Також відвідувачі виставки зможуть ознайомитися із тематичними альбомами та книгами видавництва «ЛАТ & К».


«Ця виставка досить довго формувалася, і ось нарешті ми вирішили : все, колекція готова. Отож, прийшов час показати духовні скарби нашого народу широкому загалу, – розповіла Інформаційному агентству УКРПРЕС-ІНФО Наталія Бондаренко. – Як її організатори, ми разом із Сергієм Руденком дуже задоволені і кількістю, і якістю відібраних робіт.

Адже кожна із них красномовно свідчить про красу і унікальність світу, в якому ми живемо. На виставці «Спадщина» ви зможете одночасно ознайомитися із творчим доробком кількох поколінь видатних українських митців. Якщо ж говорити по суті, то мета міжнародного мистецького проекту «Спадщина» в рамках цієї виставки – ще раз сказати шанувальникам мистецтва : «Навколишній світ – єдинний, навколишній світ – гармонійний.

Так, він має свої характерні прояви і особливості – в тому числі, і національного характеру.І головне, друзі, не забуваймо : чимало цікавих художників подарувала Світові наша рідна Україна. І кожен із них залишив всій слід у культурній спадщині всього Світу. Все, що вони разом встигли створити протягом життя – це справжня симфонія Світу, яку ми можемо слухати і нині.»


Відео звіт про виставку «Спадщина» на території Національного заповідника «Софія Київська» дивіться у програмі «Мистецька хвиля+» на каналі Ukrvideotravel y YouTube.

#ВиставкаСпадщина #НаціональнийзаповідникСофіяКиївська #НАТАЛІЯБОНДАРЕНКО #СергійКомісаров #СергійРуденко #УКРПРЕС_ІНФО #Ukrvideotravel

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *