Із істинно грузинським розмахом український художник латиського походження Едуард Межул відкрив 6-о лютого  свою персональну  виставку у гостинному домі – Музеї-майстерні Івана Кавалерідзе на київському Подолі.

У невеличкому за площею приміщенні було ніде й проштовхнутися : всім гостям (а їх прийшло більше 200!) було дуже цікаво : які саме роботи наш спільний друг «делегує» на виставку, яка називається «Едуард Межул : родина та друзі».

Те, що ми побачили, перевершило всі найсміливіші очікування. Десята – ювілейна (!!!) – персональна виставка відомого українського педагога і талановитого живописця, який буквально за кілька днів святкуватиме своє 60-ти ліття,  є знаковою подією у мистецькому житті столиці.

Як сказав би у цьому випадку про творчість мого друга Едуарда один із героїв-льотчиків безсмертного кіно шедевру Леоніда Бикова «В бій ідуть одні «старики»», наш дорогий ювіляр довів : є ще порох у порохівницях!

А коли я записав із моїм бойовим побратимом по цеху Мистецтва інтерв”ю для чергового випуску програми «Мистецька хвиля+», то на енергетичному рівні відчув : сила у його руках – неабияка, плани у нього – грандіозні, отож, творчих «обертів» Едуард Межул збавляти не збирається!

Та й ми, його друзі і шанувальники його нев”янучого таланту, повірте,  такого шансу Едуардові не дамо : адже він нам дуже і дуже потрібний. Особливо – його учням, які  по-справжньому люблять і шанують цю сонячну, добру, щиру , поціловану Богом людину, із якою нам так легко йти разом у одному шерензі по дуже непростій життєвій дорозі…

Із чудовою виставкою Едуарда Межула цього святкового вечора  вітали і Народні, і Заслужені художники і скульптори, і просто – талановиті митці… Але – це я бачив по його посмішці – найбільше ювілярові припали до душі поздоровлення його учнів. А тих, кого він, як вчитель і наставник, як мовиться, «підняв на крило» і зробив професіоналами живопису, вже більше 300!

І кожним із своїх учнів ця скромна, інтелігентна, віддана справі Мистецтва людина пишається, як своїми рідними дітьми… Ми часто намагаємося знайти відповідь на запитання : як досягти справжнього, а не липового визнання у професії художника? Відповідаю : беріть приклад із нашого друга – Едуарда Межула. Працюйте – і вас помітять. Тоді і визнання, і слава, і успіх прийдуть самі собою!

Щастя тобі, наш друг і бойовий побратим, не лише на мистецькій, а й на життєвій ниві! Ми з тобою – у цьому я солідарний із виступом директора Музею – майстерні Івана Кавалерідзе Олександром Юніним  на всі сто відсотків – як кажуть прикордонники, до останнього патрону!

ДОВІДКОВО :

Запрошуємо на виставку Едуарда Межула – художника пейзажиста, у творчості якого відображені люди, архітектура і природа міст України, зокрема неповторність її столиці. Роботи автора ліричних краєвидів й натюрмортів відомі далеко за межами України – в США, Європі, Китаї.

Персональна виставка в Музеї-майстерні І.П Кавалерідзе – десята у послужному переліку пана Едуарда. В галереї на Андріївському узвозі, 21, представлена невелика, але яскрава частина творчого доробку родини митця. Це дід нашого ювіляра Ілля Штільман, його мама Лаума Межул із етюдами середини 20 ст., брат Ілля Межул – гід-мандрівник і фотограф, донька Аліна – графічна дизайнерка, фотограф та дизайнер Руслан Сингаєвський.



Близькі друзі-колеги – вже відомі художники й педагоги: відома творчому люду художниця-графік, ілюстраторка Наталія Закревська, досвідчена викладачка школи мистецтв Галина Томощук, майстриня техніки акварелі Марина Ольхова, відома сучасними проектами Валентина Засуцька, молода різнопланова мисткиня у графіці й живописі Ната Левітасова.

Цікаві творчі особистості, які і не уявляють свого життя без образотворчого мистецтва – це Ірина Данишевська, Анна Єленевич, Олена Дмитрієва-Анжеурова, Марія Єленевич та нові таланти, які нині навчаються в НАОМА й ДХСШ ім. Тараса Шевченка й тільки починають власні, але дуже успішні кроки в образотворчому мистецтві – Анна Пронтенко, Ольга Клименко. Та зовсім юні, але вже самобутні Софія Лі й Марія Братусь.

#ХудожникЕдуардМежул #ВиставкаЕдуардаМежула
#ЕдуардМежул_родинатадрузі #Музей_майстерняІванаКавалерідзе #ОлександрЮнін #СергійКомісаров #Мистецькахвиля+

Сергій Комісаров, шеф-редактор інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *