Більше 70 000 листів та підписів на захист прав людини було зібрано в Україні під час глобальної  правозахисної кампанії Марафон написання листів 2019. 

В різних куточках України протягом листопада та грудня 2019 року, активісти та активістки провели більше 300 подій.  

Активісти та активістки збирали листи підтримки людям з різних країн, чиї права порушувались,  а також підписи під петиціями до урядів цих країн з вимогою припинити порушення та дотримуватись стандартів захисту прав людини. 

“Ми проводимо Марафон написання листів в Україні вже 13-й рік поспіль і кожного року до кампанії долучається все більше і більше людей. Для нас це є ознакою того, що дедалі більше людей в Україні переймаються захистом прав та усвідомлюють що можуть своїми діями впливати на ситуацію не лише в нас в країні, але і у світі. Марафон написання листів – це можливість проявити солідарність з людьми в інших країнах та нагадати урядами, в тому числі і уряду України, про обов’язок захищати права людини.”, зазначила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна. 

Кампанія об’єднала активістів/ок з усієї України та з більш як 200 країн та територій, де також в відбувався Марафон. В усьому світі відбувались тисячі правозахисних подій, присвячених Марафону.  

Листи та підписи дозволяють змінити життя реальних людей та добитись від урядів реальних кроків, які дозволяють захистити права людей. 

«Протягом останніх кількох місяців я отримував листи солідарності з усього світу, і вони дали мені величезні силу й натхнення. Ця кампанія допомогла мені повірити у важливість боротьби за свої права. Вона дала відчуття, що моє життя має значення і що мене не забули. Багато хто з моїх товаришів по ув’язненню – такі ж молоді люди, як і я, і їхні обставини схожі на мої. Вони просять мене поділитися з ними листівками солідарності і зберігають їх як символ надії та підбадьорення. Величезне спасибі», – зазначив один з героїв цьогорічного Марафону Еміль Астравко з Білорусі, він відбуває 8-річний термін ув’язнення у Білорусі за дрібне порушення, пов’язане з наркотиками. 

Іншими героями та героїнями Марафону написання листів 2019 були: Сара Мардіні та Шон Біндер з Греції, яких судять за допомогу біженцям; Еміль Астравко; Ясман Ар’яні, затримана в Ірані за відмову носити хіджаб; Оксана Мамченко, мешканка Краматорська, що разом з 12 дітьми потерпає від домашнього насильства; Їліясицзян Рехеман, уйгур, який утримується в одному з таємних таборів для «перевиховання» у Китаї; Хосе Адріан, несправедливо звинувачений і катований поліцією Мексики; Магаї Матіоп Нгонг з Південного Судану, який вже 2 роки  очікує на смертну кару через нещасний випадок; Марінель Сумоок Убальдо з Філіппін, яка бореться за права своєї спільноти.  
 

Додаткова інформація: 

Марафон написання листів – це глобальна та щорічна кампанія, що проводиться напередодні Дня прав людини (10 грудня) та проходить у понад 200 країнах світу. Щороку за допомогою Марафону звільняють несправедливо засуджених, змінюють репресивні закони та допомагають жертвам порушень прав людини не здаватись. У 2018 році в усьому світі люди написали 6 млн. листів. 

Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 7 мільйонів людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіма правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. amnesty.org.ua 

Інформація Amnesty International в Україні 


 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *