Так ось ти, братіку, який – наш Анатолій Буртовий! Увесь цивілізований світ 31 січня святкував День захоплення мистецтвом. Виявляється, є у календарі й такий день! Я також – але вже наступного дня – «влився» у багатомільйонні святкові лави шанувальників високого і прекрасного, того, що на 100 відсотків відрізняє цивілізованих людей від дикунів і невігласів.

Святкування Дня захоплення мистецтвом відбулося у компанії чудового митця і широкої душі людини – Заслуженого художника України Анатолія Буртового. Він ще минулого літа, коли ми разом із нашими спільними друзями перебували на пленері у мальовничому селі Ізки в Карпатах, неодноразово запрошував мене до своєї майстерні в селищі Немішаєвому, що під Києвом.

Тут, за кілька кроків від залізничного вокзалу, у мого друга знаходиться просто унікальна (коли йдеться про оформлення) творча лабораторія. Розташована вона під дахом сучасної п”яти поверхівки, фасад якої за ескізами мого друга оформлювали місцеві будівельники – під безпосереднім контролем самого Буртового.

Тому про цей нестандартний будинок місцеві жителі кажуть так : «Це дім, у якому живе і працює наш дорогий пан Анатолій – художник із великої літери! Буртовий є гордістю і славою усього Немішаєва, адже його у нас знають всі!» Приємно, що не кажи, ще за життя заслужити на таку високу повагу від людей… Це ж справжнє (а не телевізійне) народне визнання!

А ось внутрішнє оздоблення творчої майстерні Анатолія Буртового одночасно дуже схоже на інтер”єр… супер-сучасного космічного корабля із виразними елементами картинної галереї, бібліотеки, «опочивальні» боярина епохи Древньої Русі, а також історичного музею, на полицях якого зберігаються правдиві артефакти часів Трипільскої культури…

На фоні всієї цієї рукотворної краси говорили ми із господарем майстерні про підготовку до знакової у його творчому житті першої у Новому році персональної виставки, яка присвячена Тарасові Шевченку. «Творчість цієї геніальної людини, її життєвий шлях проходили через все моє життя, – розповів Інформаційному агентству УКРПРЕС-ІНФО Анатолій Буртовий.

– Ще із років молодості, як живописець і графік, я постійно намагався збагнути цю величезну глибу української Культури. Тарас Шевченко цікавий мені як художник, поет, прозаїк, громадський діяч,як Людина, яка все своє життя присвятила служінню Україні – де б Тарас Григорович не мешкав, над чим би не працював.

Протягом усього життя я постійно звертаюся до цієї колосальної теми. І розумію : вона буквально невичерпна. Її можна порівняти із глибокою криницею, по вінця заповненою цілющою живою водою, яка так потрібна кожній мислячій людині у наш непростий час… Я постійно прагну переосмислити постать Кобзаря, намагаюся подати у образах на полотні постать Шевченка так, як його відчуваю, відкидаючи у сторону пошуки якихось «ізмів» чи модерного сприйняття світу.

Хочу, щоб якомога більше шанувальників мого живопису завітали до Музею-майстерні Івана Кавалерідзе, де вже в першій декаді березня відкриється виставка, присвячена великому Українцю. Сподіваюся, що картини, на яких зображені герої творів Тараса Шевченка, викликатимуть позитивні емоцію у серцях.

До речі, у Музеї – майстерні Івана Кавалерідзе, на Андріївському узвозі, 21 це буде вже третя моя персональна виставка. Щиро радію із того, що вернісаж присвячений святкуванню Дня народження Кобзаря. Так що разом із директором цього закладу Культури столиці Олександром Юніним ми щиро запрошуємо усіх шанувальників Тараса Шевченка на наше спільне свято!»


А від себе додам : відео репортаж про підготовку до виставки, який я знімав в гостях у Анатолія Буртового, ви незабаром побачите у програмі «Мистецька хвиля+» на каналі Ukrvideotravel у Yuotube.

#ХудожникАнатолійБуртовий #ТарасШевченкоутворчостіАнатоліяБуртового
#ПерсональнавиствкаАнатоліяБуртового
#ТарасШевченко #Музей_майстерняІванаКавалерідзе
#УКРПРЕС_ІНФО #СергійКомісаров


Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *