Коли в одному важливому місці у один і той же час збираються потрібні одні одному люди, то відбувається народження цікавих і, що не менш важливо, взаємо вигідних проектів! Ось і сьогодні, 22 січня 2020-го року, у Посольстві Словаччини в Україні, зібралися люди, безпосередньо причетні до важливої міжнародної мистецької події – «Шостих Днів України в Кошице», які триватимуть у цьому гостинному словацькому місті, розташованому на кордоні із нашою державою, з 23 по 30 квітня цього року.

Аби особисто запросити гостей з України до себе в гості,  із другого за величиною міста дружньої нам Словаччини до Києва прибув пріматор (міський голова) Кошице пан Ярослав  Полачек.

Перед запрошеними до Посольства  представниками київської влади,  журналістами, діячами культури і мистецтва, а також  ветеранами АТО, які братимуть участь у «Шостих Днях України в Кошице»,  виступили

Надзвичайний та Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін, Повноважний представник міста Кошице з розвитку транскордонного співробітництва Кошице – Ужгород та Закарпатської області України, директор Асоціації FEMAN / Головний організатор заходу „ДНІ УКРАЇНИ в м. Кошице“ Едуард Бураш,  

заступник міського голови міста Кошице Люція Гурбальова, Голова ГО Українсько-Європейського товариства «Тандем»,  координатор проекту «Дні України в Кошице» з  української сторони Наталія
Бокулєва

та Уповноважений Президента України з питань реабілітації  пораненіx ветеранів Збройних  сил України  Вадим Свіріденко.

Ось що зазначив у своєму виступі перед учасниками події Надзвичайний Посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін : «Дозвольте мені привітати Вас в нашому Посольстві, висловити подяку за Ваш інтерес і радість, що вже вшосте ми проводимо прес-конференцію з нагоди «ДНІВ УКРАЇНИ В Кошице 2020. Наше Посольство було одним із засновників Днів України в Кошице та співорганізатором заходу.
Словаччина вважає Україну пріоритетним партнером, важливим для стабільності всього регіону. У нас близькі, а багато в чому - однакові політичні та економічні інтереси, які пов'язані зі стійким розвитком наших держав. Дозвольте мені нагадати, що Словаччина постійно підтримує європейську орієнтацію України на шляху політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС. Ми висловлюємо нашу підтримку на міжнародних форумах, особливо в рамках всіх органів ЄС і форумів, в тому числі найвищих.
Наш інтерес є однозначним, це стабілізація ситуації в Україні, яка буде сприяти прискоренню реалізації європейської спрямованості України. Перед Україною стоїть важливе завдання : створення умов для стабілізації економіки, старт економічного зростання і забезпечення припливу нових іноземних інвестицій.
 

Словаччина завжди була і буде готова допомогти і поділитися своїм досвідом, пов'язаним з процесом інтеграції. Ми перебували в подібній ситуації і маємо хороший досвід, навички і знання. Ми підтримуємо незалежність і територіальну цілісність України, ми вітаємо інтерес України до мирного врегулювання конфлікту на Сході країни.
 
Я хотів би особливо відзначити політичний діалог на високому рівні між нашими країнами і висловити нашу переконаність в тому, що він триватиме і надалі. Підтвердженням хороших відносин у всіх сферах, є часті контакти на різних рівнях, а також ряд робочих зустрічей словацьких та українських партнерів і представників бізнес-структур. Україна - багата країна, яка здатна забезпечувати себе за рахунок багатства своїх природних ресурсів, інтелекту, надбання і праці своїх кваліфікованих і освічених людей. Я вірю, що результатом зустрічей гостей, експертів, які відвідають «Шості Дні України в Кошице», стануть конкретні проекти і нові форми співпраці словацьких та українських суб'єктів.
Я радий, що Словаччину і Україну об'єднують торговельні та інвестиційні пріоритети, загальна історія, культура, мова, освіта, традиції, кухня, фольклор, а також спільне бачення майбутнього, а не лише  спільний кордон протяжністю у  94 кілометри.»

А ось що сказав учасникам зустрічі у Посольстві Словаччини в Україні пріматор (міський голова) Кошице пан Ярослав Полачек : «Насамперед, пане Посол, я хотів би щиро подякувати вам та співробітникам Посольства Словацької Республіки в Києві за надану допомогу протягом організації заходу „Дні України в Кошице“, взаємну співпрацю та підтримку, яка розпочалася під час першої річниці у 2015 році та щиро сподіваюся, що вона буде продовжуватися і далі.

Хочу також подякувати нашим українським партнерам, координаторові проекту Дні України в Кошице та всім, хто бере активну участь у підготовці програми та виборі ансамблів для гідної репрезентації української культури в Кошице.

Я дуже радий, що у нас є можливість зустрітися у вашому прекрасному місті. Ми із задоволенням відвідуємо вашу країну. Тиждень тому відзначили 27 річницю партнерства з містом Ужгород, а саме місто Кошице побудувало з Україною надзвичайно хороші взаємовідносини. Словаччина, зокрема Кошице, це частина Європейського Союзу вже протягом 15 років, тому для нас важливо, щоб частиною великої та міцної європейської сім’ї стала і Україна. Саме в Кошице вбачають можливості та завдання в тому, щоб у межах транскордонної співпраці було зроблено внесок у майбутню інтеграцію України в Європейський Союз.

В Кошице, разом зі спілкою FEMAN, щороку готуємо захід Дні України. Ця подія – це не лише свято для всіх українців, які живуть в Словаччині, але і доказ дружніх відносин між цими країнами. Протягом Днів України в Кошице було презентовано передусім культуру сусіднього Закарпаття, яке географічно знаходиться найближче до Кошице, але ми також вітали гостей з усієї України, із Києва включно.

Спілка FEMAN, яка організовує цю подію цього року святкує 20 річницю свого заснування. І в 2020 році за співпраці з керівництвом міста Кошице та партнерами зі словацької та української сторін, ми готуємо захід під назвою Дні України. Окрім щорічної презентації традиційної культури українців, ми запровадимо декілька нововведень. Одним з них буде науковий семінар з нагоди всесвітнього дня книги та авторських прав, виставка українського художника та педагога Івана Кулеця, день „Ігумени – Кошице/Ужгород“, а також виняткова з огляду на свою мету спортивна подія, спрямована на підтримку миру та завершення війни в Україні – „Ветеранська миля“. Духовий молодіжний оркестр „Сувенір“ з Києва наддасть в Кошицях серію концертів під назвою Tour de Košice, а танцювальний колектив „Росинка“ з Кропивницького представить багатство та різноманітність українських танців та народних костюмів.

Невід’ємною частиною цього заходу є і традиційний Словацько-український форум, що орієнтується на співробітництво підприємницьких суб’єктів та органів самоврядування, на розвиток туризму, економіки, співпрацю в області економіки управління відходами, навколишнього середовища, екології, науки та нових IT технологій.

Окрім Днів України, у Кошице на порядку денному є багато заходів, у яких регулярно беруть участь гості з-за кордону. Торік, у межах святкування Дня міста Кошице, ми відзначили річницю історичного значення: 650-ту річницю присвоєння герба Людовита Великого, Кошице отримало цей герб, як перше місто в Європі 7 травня 1369 р. Ще одним важливим історичним моментом стало вшанування 400-ї річниці від смерті трьох кошицьких мучеників.

Щорічні події, такі як фестиваль Artfilm та найдавніший міжнародний марафон Європи – Міжнародний марафон миру, який відсвяткував свою 96-у річницю у 2019 році, також дуже відомі в Кошице. Серед бігунів були також десять українських ветеранів війни, які взяли участь у марафоні, незважаючи на бойові травми, отримані в боях на південному сході України.

З ініціативи керівництва міста 17 листопада, після затвердження Ватиканом, свята Єлизавета Угорська, дочка угорського монарха Ондрея II була проголошена нашою покровителькою.

Ваша країна пережила і все ще переживає важкі часи, і спосіб, яким ви це долаєте, є натхненням для всіх нас. Я переконаний, що завдяки нашим хорошим відносинам ми зможемо налагодити успішне взаємовигідне співробітництво».

#ШостіДніУкраїнивКошице #ПосольствоСловаччинивУкраїні #МарекШафін #ЯрославПолачек #ЕдуардБураш #НаталіяБуколєва #ВадимСвіріденко

Сергій Комісаров, шеф – редактор інформаційного  агентстві УКРПРЕС-ІНФО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *