Браво, Микола Грох! Ваші акварелі просто чудові! У галереї «Хлібня», яка знаходиться на території Національного заповідника «Софія Київська», триває робота дуже цікавої колективної виставки трьох скульпторів –  Зіновія Федика, Михайла Дмитріва, Василя Бика і трьох художників – Миколи Гроха, Анатолія Марчука та Інни Пантелеймонової.

Із творчим доробком п”ятьох митців, яких зібрав у одну творчу команду організатор цієї виставки Заслужений художник України Анатолій Марчук, я вже вас познайомив у попередніх публікаціях. Сьогодні ж розповім про серію акварелей, якими звітує на цьому фантастичному  вернісажі перед шанувальниками образотворчого мистецтва Народний художник України Микола Никифорович Грох.

Роботи Гроха викликають захоплення. Знаний український графік і аквареліст, засновник і багаторічний керівник художньої студії Національної спілки художників України інакше працювати не може. Він прагне, аби кожна акварель була досконалою і неповторною.

Мені здається, що копіювати акварелі цього митця просто неможливо. Марна справа!  Роботами, які митець вирішив приємно здивувати вишукану публіку, Микола Никифорович  доводить :  найважливішою для останніх кількох десятиліть цариною цього працелюбного  митця із європейським ім”ям є і залишається його улюблена акварель.

Акварель у виконанні Гроха вирізняється багатством мотивів, грою площин і плям,  динамікою штрихів і мазків, фактурним співставленням. Насичені і пастельні кольори підібрані просто досконало. Саме вдало поєднані кольори відкривають у  кожній лінії акварелей Миколи Гроха дуже  цікаву  і несподівану смислову та чуттєву наповненість…

ДОДАТКОВО : Мико́ла Ники́форович Гро́х (16 травня 1936, Ленінград) — український графік, 1970 — член Національної спілки художників України, 1982 — заслужений художник УРСР, народний художник України (2013). Народився у м. Ленінград (нині Санкт-Петербург), куди родина втекла з рідного поліського хутора від Голодомору.

У віці трьох років повернувся на батьківщину, до хутора Петрівська. З дитинства цікавився малюванням, першими роботами у підлітковому віці були оновлені корогви для місцевої церкви та портрети загиблих у війні односельців.1952 року переїхав до Києва. В 1957 році закінчив навчання у Київському училищі образотворчого мистецтва по відділу художнього текстилю. 1965 року закінчив навчання в Київському державному художньому інституті, педагогами були Василь Касіян та Тимофій Лящук, під час навчання працював в Художньому фонді УРСР. З того ж року почав брати участь у виставках.

Є засновником та керівником художньої студії Національної Спілки художників України — з 1994 року, викладає в групі акварельний живопис.

Серед його основних творів:

  • ілюстрації до «Нарисів з історії костюмів» Костянтина Киріаковича Стамерова — 1969—1995,
  • ілюстрації до книжки «Лірика» — Гарсіа Лорки,
  • триптих «Сказання про Давній Київ» — 1982,
  • серії натюрмортів та пейзажів — 1995—2001,
  • серії офортів на теми українських пісень,
  • серії пастелей «По Україні»,
  • з кін. 1990-х рр. переважно працює в складній техніці акварелі, весь час вдосконалюючись.

Вийшли друком —

  • 2007 — авторський двотомник «Нариси з історії костюма», видавництво «Мистецтво»,
  • 2011 — альбом «Акварель», видавництво Fine Art,
  • 2012 — альбом «Микола Грох. Графічні спостереження», видавництво «Ярославів Вал».

Державні нагороди

  • Народний художник України (11 жовтня 2013) — за вагомий особистий внесок у розвиток українського образотворчого мистецтва, значні творчі здобутки, високу професійну майстерність та з нагоди 75-ї річниці Національної спілки художників України.
  • #ГалереїХлібня #колективнавиставкаугалереїХлібня #АнатолійМарчук #МиколаГрох #ІннаПантелеймонова #ЗіновійФедик #МихайлоДмитрів #ВасильБик #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО
  • Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО
  •  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *