У Києві пройшов 10-й Європейсько-український енергетичний день – дискусійний майданчик енергетичного сектору, який щорічно організовує Європейсько-українське енергетичне агентство.

Цього разу він відбувся у форматі стратегічної сесії «Нова ера сталого розвитку ВДЕ та ЕЕ в Україні – Горизонт 2025».

Під час першої панелі сесії “Пріоритетні дії та плани досягнення сталого розвитку ВДЕ та сфери ЕЕ до 2025 року” представники уряду, міжнародних донорських організацій та гравців ринку відновлюваної енергетики окреслювали основні пріоритети розвитку секторів відновлюваної енергетики та енергоефективності в 2025 році в Україні та визначали першочергові кроки для реалізації цих планів. 

Альона Бабак, Міністр з питань розвитку громад та територій України зазначила: «Першочерговий пріоритет нашого Міністерства – це модернізація сектору опалення в житлових будівлях. 33% в енергобалансі України – це саме споживання в будівлях (на 2017 рік). 70-80% сум у рахунках за комунальні послуги – оплата за тепло, гарячу воду, енергію. Будемо стимулювати населення звертатися до Державного фонду енергоефективності. І вже маємо інтерес з боку власників житла. На сьогодні вони подали заявки на суму 58 млн грн на впровадження заходів модернізації в своїх будинках. Заявлені проекти мають скоротити споживання теплової енергії в будинках майже на 40%. Наша мета – зменшити суми у платіжках у розмірі від 20 до 40%. Також серед пріоритетів – термомодернізація будівель бюджетної сфери, будівель органів державної та місцевої влади та розвиток сфери енергоаудиту».

Янез Копач, директор Секретаріату енергетичного співтовариства заявив, що мотиваційним фактором руху вперед для України можуть бути також і податкові важелі, як це відбувається у інших країнах. Зокрема, відзначив він, ми би радили новому уряду запровадили спеціальний фонд, який би накопичував кошти від сплати податку на викиди СO2. Ми би радили кошти цього спеціального фонду направляти безпосереднього на перехід ефективних технологій.

Також серед першочергових пріоритетів розвитку ВДЕ та ЕЕ спікери зазначили:

— спрощення доступу до інвестиційного капіталу, впровадження нових форматів;

— впровадження профільного законодавства, насамперед, Закону з енергоефективності, перегляд Національного плану з енергоефективності;

— розширення можливостей Фонду енергоефективності, зокрема, 

— запровадження аукціонів з продажу електричної енергії у першому кварталі 2020 року.  Підготувати законодавчу базу щодо аукціонів не пізніше кінця 2019 року. 

Під час другої панелі стратегічної сесії “Очікування МФО, донорів, промислових компаній до дій українських політиків та європейських зацікавлених сторін” про майбутнє української ВДЕ та ЕЕ найбільше говорили про непрогнозованість українського ринку. Таку стурбованість спричинила спроба ретроспективних змін у гарантуванні виплат за зеленим тарифом.

“Не можна у галузі, яка є фактично майбутнім України, лякати інвесторі, – зазначає Ольга Єрьоміна, асоційований директор, старший банкір Департаменту Енергетика EMEA, Група сталої інфраструктури, ЄБРР в Україні.

Сергій Поровський, експерт з фінансування та політики енергоефективності Проекту UNIDO/GEF UKR IEE вважає, що в Україні вкрай необхідно спростити доступ до інвестиційного капіталу та запровадити системний енергетичний менеджмент. Крім того, за словами пана Поровського, Україна зобов’язана негайно зменшувати викиди СО2, адже через отримання так званого carbon leakage tax, постраждають цілі галузі, наприклад експорт металопродукції різко впаде.

Діючі тарифи, зокрема, на тепло не дають можливості повертати вкладені інвестиції, – зазначає Юлія Шевчук, старший радник з інвестицій NEFCO. При цьому усі експерти були одностайними – інвестиції в сектор ВДЕ мають стати пріоритетом перед інвестиціями у традиційні технології. Разом з тим, було зазначено, що Україна найшвидшими у Європі темпами розбудовує сектор ВДЕ, фактично галузь зросла за останні чотири роки.

Інформація та фото – прес-служби  10-й Європейсько-Український Енергетичний День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *