Грандіозне свято словацького народного мистецтва – на сцені Київського академічного театру оперети! Цього разу, 19-го листопада,  Посольство Словаччини в Україні підготувало шанувальникам народних танців, співу і інструментальних мелодій воістину супер – подарунок. До нас приїхав славнозвісний художній ансамбль “ЛУЧНІЦА”, який є візитною карткою дружньої країни. І виступив ансамбль так, що протягом п”яти хвилин не вщухала злива аплодисментів вдячних глядачів!

 Як сказав зі сцени Київського академічного театру оперети Надзвичайний та Повноважний Посол Словаччини в Україні Марек Шафін, з моменту свого заснування в 1948 році, художній ансамбль “ЛУЧНІЦА” – є справжнім  символом самобутньої культури словацького народу. Цей творчий колектив, є  унікальним в своїх танцювальних, інструментальних і вокальних проявах.

 Характерна ознака “Лучніци” – її вічна молодість, втілена членами ансамблю – студентами університетів та середніх шкіл Братислави, яких в ансамблі змінилося понад 2500 осіб. Головним джерелом творчості є традиційне народне мистецтво та його неперевершене  професійне сценічне оформлення, яке стало відображенням творчої діяльності колишнього художнього керівника та головного хореографа, професора Штефана Носаля.

Завдяки оригінальності ідей та енергійності цього видатного артиста і педагога танцювальний ансамбль “Лучніца” на сцені є  єдинним організмом. Професор Штефан Носаль створив понад 100 хореографічних постановок та повноцінних концертних програм для танцювального ансамблю.

Нині танцювальним ансамблем «ЛУЧНІЦА» керує Мікулаш Сіви, багаторічний колега та асистент професора Штефана Носаля. Танцювальний ансамбль супроводжує оркестр “Лучніци”, у складі якого високопрофесійні музиканти з досконалими навичками та багаторічним досвідом виступів на сцені. Оркестр виступає під керівництвом першого скрипаля Мартіна Слезяка в Словаччині і за кордоном, з широким репертуаром різних музичних жанрів.

Віртуозність народної музики особливо вирізняється в сольних композиціях, в яких артисти   представляють  традиційні словацькі народні інструменти – цимбали та фуяру. Як відомо, саме ці самобутні  народні інструменти були включені в список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО в 2008 році. Завдяки своєму неймовірному мистецтву, “Лучніца” підкорила глядачів не тільки в Словаччині, але і в більш ніж 60 країнах Європи, Азії, Африки, Америки та Австралії.

#ХудожнійансамбльЛучніца #Київськийакадемічнийтеатроперети #ПосольствоСловаччинивУкраїні #МарекШафін #народнатворчість #народнемистецтвоСловаччини #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО

Сергій Комісаров, шеф-редактор інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *