Культуру – в маси! Вже більше 100 років цьому революційному лозунгу, народженому на зламі позаминулого і минулого століття, а він – як показує практика нашого сьогодення – все ще живий! Більше того, він є доволі актуальним. Це тоді, коли йдеться про справжню Культуру. У столичному … Метрополітені (!) стартували Перші дні корейської культури в Україні. Так, так, саме у столичному Метро. Тут, 5-го листопада у вестибюлі станції «Майдан Незалежності», було відкрито експозиицію фотографій, присвячених корейським  картинам, виконаних у техніці Ханджі.

Це дуже оригінальний вид корейського декоративного мистецтва. Для роботи художники – каліграфи використовують  корейська папір «Ханджі», який виготовляється з паперової шовковиці. Великі листи спочатку рвуть руками на дрібні шматочки, а потім прикріплюють до полотна рисовим клеєм.

Розвитком цього виду мистецтва займається Асоціація малюнків на Ханджі. Як створюють такі маленькі рукотворні шедеври, пасажири столичного метрополітену і журналісти побачили на власні очі. Дуже цікава техніка виконання! Кілька вправних рухів пензлем – і маєте малюнок і побажання – іерогліф. Цього разу усім пасажирам бажали частіше посміхатися.  І, як зазначили організатори цієї акції, у якій міг взяти участь будь-хто із киян і гостей нашого міста, зображення,  намальовані на папері «Ханджі», можна передавати із покоління у покоління – як сімейну реліквію.

Адже цей матеріал дійсно унікальний. Корейці кажуть: «Ханджі служитиме тобі 1000 років навіть тоді, коли найкращий шовк служитиме всього 500», – і це щира правда! Позаяк найдавніша друкована книга світу збереглася до наших днів саме на папері Ханджі. Це буддистська сутра, надрукована в Кореї у 751 році.
А ще представник Центру просування нематеріальної спадщини Кореї пан Джунгу Джо, який урочисто відкрив цю виставку-презентацію у вестибюлі Метро, гостинно запросив усіх присутніх   відвідати Перші дні корейської культури в Україні. Вони пройдуть 10-12 листопада в Мистецькому центрі «Шоколадний будинок».

В експозиції будуть представлені твори мистецтва, декоративні вироби, одяг, предмети побуту із традиційного корейського паперу Ханджі. На відвідувачів цього свята  чекають майстер-класи із виготовлення ляльок та предметів декору із паперу Ханджі, лекції про мистецтво Кореї та чим воно може бути цікавим сучасним українцям та показ традиційного одягу Ханбок на святковому прийнятті.

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Одне повідомлення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *