Мистецтво єднає народи! А ще – відкриває нові творчі горизонти перед людьми, закоханими у красу і подорожі дорогами планети Земля. І яскравим підтвердженням цьому є творчий проект «Барви світу», представники якого щойно повернулися із Турецької Республіки.

 До цієї гостинної держави, яку вже давно полюбили мільйони українських мандрівників, на творчі вакації у третій декаді жовтня поїхали переможці конкурсу на кращу картину про Туреччину. А повернулися вони із чотири денного творчого відрядження додому буквально переповненими яскравими враженнями і новими мистецькими ідеями.

Саме про це йшлося під час відкриття колективної виставки учасників мистецького проекту в рамках «Днів турецької культури в Україні». І відбулося воно у виставковому залі інституті Юнуса Емре на вул. Пушкінська, 28 у Києві.

Переможці конкурсу на кращу картину про Туреччину розповіли своїм колегам, що їм поталанило відпочивати у регіоні Даламан, який називають райським куточком Туреччини. Даламан – це воістину дар Природи. Невеличкі містечка Каш, Калкан, Датча, Мармарис, Фехтіє і Олюденіз, немов магніти, притягують щороку  тисячі й тисячі українських туристів. Тут справді дуже красиво. І ця краса немов би «проситься» на полотно!

Під час перебування у цій туристичній оазі переможці конкурсу і його організатори зустрілися із мером Мармарису паном Мехметом Октайем. Митці і представники місцевої влади обговорили плани щодо подальшої співпраці.

А виставку робіт, присвячених Туреччині, 28 жовтня урочисто відкрив Надзвичайний та Повноважний Посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере. Як зазначив у своєму виступі головний турецький дипломат в Україні, йому і його дружині пані Седі дуже сподобалися картини наших митців. На них зображено чимало місць, які свого часу пан Посол разом із дружиною відвідували – як мандрівники.

«Ви добре попрацювали, наші дорогі художники, і сподіваюся, непогано відпочили, – звернувся до учасників мистецької імпрези Ягмур Ахмет Гюльдере. – Я переконаний : ця зустріч із гостинною турецькою землею для вас – далеко не остання. Ми й надалі плануємо співпробітничати із засновниками проекту «Барви світу». Адже на території моєї Батьківщини є сотні унікальних місць, які можна було б зобразити на картинах. Головне, щоб про ці туристичні перлини (з допомогою художників і журналістів) дізнавалося якомога більше українських пілігрімів, що давно полюбили Туреччину – країну, яка щороку встановлює все нові й нові рекорди у сфері відпочинку.

Принагідно зазначу, що за підсумками минулого року мою державу відвідало майже 39,5 млн іноземних гостей, а доходи від туризму зросли на 12,3% – до 29,513 млрд доларів США. У п’ятірці країн, звідки до Туреччини прибула найбільша кількість туристів, – Росія, Німеччина, Болгарія, Велика Британія і Грузія. Мені дуже хотілося б, щоб до цієї п”ятірки лідерів незабаром потрапила також і  Україна. Адже до завершення цьогорічного туристичного сезону у нас відпочине більше 1,5 мільйони українців, що на 100 тис. більше, ніж у попередньому році. Отож, розповідайте про красу моєї держави, оспівуйте її на своїх полотнах! І – чекаємо вас знову до нас у гості!»

#ДнітурецькоїкультуривУкраїні #Барвисвіту #ПосольствоТуреччинивУкраїні #інститутЮнусаЕмре #ЯгмурАхметГюльдере #СергійКомісаров #УКРПРЕС_ІНФО

Сергій Комісаров, шеф-редактор інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *