ВІЛ і СНІД – сумні реалії нашого сьогодення. Заплющувати очі на них, робити вигляд, що нічого не відбувається – не варто. Адже у фокусі проблеми – здоров”я української нації. Саме про це йшлося на 5-у Національному Жіночому Форумі з ВІЛ та СНІД, який 15-го жовтня зібрав близько 100 учасниць та учасників із України, а також представниць закордонних держав, на території яких СНІД і ВІЛ набувають все більшого розповсюдження.  

ВІЛ сьогодні – тема небайдужа багатьом: медикам, науковцям, громадським і державним діячам та, перш за все, людям, які живуть зі статусом. 30 років ця хвороба залишається актуальною для світової співдружності. За цей час змінилося багато: підходи до лікування, вік та групи ризику до інфікування, питання прав людини, толерантності та можливість повноцінного життя з «плюсом».

«В цьому році кількість бажаючих відвідати наш Форум перевищила всі наші очікування, а це означає, що цікавість до програм та ініціатив, які ми розвиваємо росте з кожним днем. За п’ять років у нас дуже багато досягнень. Великою цьогорічною перемогою стало те, що завдяки нашим зусиллям, нарешті, в Україні вирішено проблему реалізації права на материнство ВІЛ-позитивних жінок, а саме ВІЛ більше не є протипоказом для проведення першого курсу лікування безплідності методами допоміжних репродуктивних технологій за абсолютними показаннями за бюджетні кошти. Нарешті, ми, як спільнота, включені до складу Національної ради з протидії туберкульозу та ВІЛ, – розповіла Олена Стрижак, Голова правління БО «Позитивні жінки». – Сьогодні девіз нашого Форуму – “Ми – більше ніж пацієнтки”, тому що жінки, які живуть з ВІЛ, виступають за дотримання прав всіх жінок в Україні, протидію насильству та досягнення гендерної рівності в усіх сферах суспільного життя ».

Метою Форуму є активізація ролі жінок у формуванні національної політики і стратегій у відповідних заходах щодо ВІЛ та гендерної рівності.

«Жінки та дівчата з ВІЛ повинні мати якнайширші права для повноцінної самореалізації в житті, зокрема, за рахунок збереження свого здоров’я. Більше того, у Цілях сталого розвитку ООН визнано важливість розширення можливостей жінок, гендерної рівності та рівних прав на здоров’я та освіту. Для реалізації цього пріоритету Фундація АнтиСНІД-США впроваджує ініціативу Girls Act («Дівчата діють») у 43-х країнах світу, в тому числі в Україні. У 2020 році ми запускаємо програму особистого розвитку для ВІЛ-позитивних дівчат, щоб сформувати коло проактивних дівчат-лідерок, які активно відстоюватимуть в Україні та за її межами  права ВІЛ-позитивних дівчат і жінок на самореалізацію та захист сексуального та репродуктивного здоров’я. Окремий фокус ми приділяємо вакцинації ВІЛ-позитивних дівчат проти вірусу папіломи людини, що є основною причиною розвитку раку шийки матки в жінок. AHF Ukraine вже закупила 1800 доз вакцини для 23-х регіонів України для проведення вакцинальної кампанії від ВПЛ серед дівчат з ВІЛ віком від 9 до 14 років за підтримки Центру громадського здоров’я», – розповіла Ярослава Лопатіна, голова представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine).

В рамках Форуму представлені результати дослідження «Права жінок, які живуть з ВІЛ в Україні», яке проводилося на базі спільноти у 2019 році. Згідно з результатами, 41% жінок не знають своїх прав та не знають, куди можна поскаржитися на дії медичних працівників, якщо їх права порушили у медичному закладі. Рівень стигми та дискримінації по відношенню до ВІЛ-позитивних жінок з боку медиків залишається вкрай високим. Майже кожна 5-та жінка з ВІЛ не вірить, що медпрацівники не розголошують їх ВІЛ-статус. 23,8% опитаних не знають, чи можуть взагалі розраховувати на правову підтримку. Особливо вразливими залишаються жінки, які проживають в сільській місцевості та ті, хто належать до маргіналізованих груп. 

Довідково:

БО «Позитивні жінки» представляє національну спільноту жінок, які живуть з ВІЛ, об’єднуючи учасниць з усіх регіонів України, які виступають за дотримання прав жінок в Україні, передусім тих, які живуть з ВІЛ, та уразливих до інфікування ВІЛ. «Позитивні жінки» просувають ідеї наснаження та всебічної підтримки і розвитку жінок.

В Україні проживає більше ніж 65 тисячі жінок, які живуть з ВІЛ. Кожна друга жінка дізнається про свій ВІЛ статус під час вагітності чи під час лікування серйозних захворювань.

#СНІД #ВІЛ #5_йНаціональнийЖіночийФорумзВІЛтаСНІД #БОПозитивні жінки #УКРПРЕС_ІНФО #СергійКомісаров

Сергій Комісаров, шеф-редактор Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *