Що не кажіть, а дуже цікаво влаштоване мистецьке життя української столиці! Ось вже ніколи не думав й не гадав, що на далекій від історичного серця нашого мегаполіса київській Троєщині (місцеві жителі шанобливо називають її «Троя») працює чудова галерея, де я одного чудового літнього вечора (досить несподівано для себе) познайомлюся із талановитим живописцем і графіком із Ужгорода. А він, в свою чергу,  є добрим другом і однодумцем багатьох  моїх колег по цеху Мистецтва…

22 червня мені зателефонувала художник Леся Тищенко і сказала : «Відкладай усі справи на потім і гайда на Троєщину! Тут, в муніципальній галереї мистецтв Деснянського району, відбудеться відкриття виставки одного із відомих західно – українських живописців. Звати його Василем. Прізвище – Когутич. Мабуть, чув? Так ось, із цим автором мене  познайомив особисто Народний художник України Валерій Франчук. Він у захваті від картин цього Василя. А ти ж знаєш : Валерій Олександрович просто так на ліво і на право компліменти колегам не роздає…»

Цікаво – що то за один, цей Василь Когутич, про творчість якого я, дійсно,  вже неодноразово чув від своїх колег, які живуть і працюють на Закарпатті.

І ось я приїхав на вул. Драйзера, 6, де у муніципальній галереї мистецтв  (вона працює у приміщенні бібліотеки ім. Павла Загребельного) рівно о 17-00 відбулося відкриття персональної виставки Василя Когутича, яка має назву «Тет-а-Тет».

Картини і графічні роботи  цього українського  художника  нової генерації  і справді приємно вражають.  З усього видно : за плечима пана Василя – могутня академічна школа. У його творчому портфоліо – близько двадцяти колективних і персональних виставок. Кілька років тому Когутич презентував нашу державу у Нідерландах. Тоді його твори відібрали для показу за кордоном організатори міжнародного мистецького проекту Embassy Art Exhibition. Ще студентом мій новий знайомий отримам найвищу відзнаку Всеукраїнського конкурсу з академічного рисунка у місті Харків. Нині Василь Когутич працює викладачем рисунка та живопису у Коледжі мистецтв імені Адальберта Ерделі ЗХІ та Закарпатському художньому інституті у місті Ужгород.


У творчому доробку художника сотні довершених робіт. Його акварелі вирізняє невимушена та легка манера письма. Як зназначають мистецтвознавці, цей художник чудово відчуває форму й колір, працює натхненно й експресивно, відображаючи оточуючий світ. Лінія в його рисунках надзичайно точно і лаконічно окреслює форми, вона сповнена внутрішнього напруження і динамізму. Його девіз по життю дуже простий і зрозумілий кожній творчій людині : «Не лише вчити підростаюче покоління малювати, як треба, а й щодня вчитися самому». До столиці, на суд глядачів і колег, художник привіз із Закарпаття близько сорока картин і графічних робіт : пейзаж, натюрморт, портрет, історичні і міфологічні жанри, а також кілька робіт у стилі ню – арт.

Як на мене, саме ню викликали шквал позитивних емоцій глядачів, які завітали на «творчий вогник» до Когутича. Я давно вже не бачив таких довершених робіт. Скажу так : у роки навчання Василеві поталанило. Адже вчився він (і – добре вчився!) у таких талановитих педагогів, як Василь Петрецький, Іван Масник, Іван Дідик, Михайло Болдижар, Василь Скакандій та Михайло Михайлюк. Добре вони йому «поставили руку». Що і позначилося на особистому шляху Василя Когутича  у Мистецтві… Ось чому у центрі уваги  цього талановитого молодого митця – Людина, її духовний світ, життя – таким, як воно є насправді…

Записав інтерв”ю із паном Василем про його першу персональну виставку у Києві. Поговорили ми також про головні враження від побаченого на виставці «Тет-а-Тет»  із Народний художник України Валерієм Франчуком. Хочете знати – про що? Тоді вашій увазі – черговий випуск програми «Мистецька хвиля+» на каналі Ukrvideotravel….

#ХудожникВасильКогутич #ВиставкаТет_а_Тет #ВалерійФранчук #муніципальнагалереямистецтв

#СергійКомісаров #Мистецькахвиля #каналUkrvideotravel

Сергій Комісаров, заступник шеф-редактора інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО

Одне повідомлення

  1. Цікавий автор. Яскраві картини. У них так багато світлих думок чесної творчої людини, яка малює не коньюнктуру, те що можна “втюхати” покупцям, а те, що у неї на душі. Молодець, Василю! Так тримати!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *