Довго думав, вагався, писав, а потім викреслював все нові і нові варіанти, шукаючи відповідь на запитання : який же епіграф підібрати до цього матеріалу… І ось – евріка! Таки знайшов! «Я знаю – город будет, я знаю – саду цвесть, когда такие люди …на Украине есть!» Сподіваюся, великий поет Володимир Маяковський щиросердно вибачить мені, що я трохи «трансформував» його безсмертні рядки із вірша «Рассказ о Кузнецкстрое и о людях Кузнецка», який він написав у далекому 1929 році…

На календарі – нове століття, нові реалії, нові декорації, і – нові «герої нашого часу», про яких можна сказати словами Маяковського.

З людьми, які буквально випромінюють соціальний оптимізм і є прикладом для мільйонів наших співвітчизників, демонструючи свої здобутки у справі розбудови туристичної сфери України, журналістська доля звела мене на благословенному Закарпатті. Йдеться про власників і топ-менеджерів санаторно-курортного комплекс «Деренівська купіль», який є справжньою зеленою оазою у селі Нижнє Солотвино Ужгородського району.

Це саме вони запросили журналістів із Києва і Дніпра, аби з нашою допомогою розказати широкому читацькому і глядацькому загалу про свої здобутки.

Те, що ми побачили на власні очі, потрапивши на територію СК «Деренівська купіль», приємно вражає і дивує. Протягом свого довгого журналістського життя я об”їздив більше 50 курортів у всіх куточках світу. Але такої краси – принаймні на теренах неньки – України – раніше мені бачити не доводилося.

Це той самий випадок, коли зображення – сильніше за слово. І підтвердженням цьому – фото, які я зробив на території унікального за красою санаторно – курортного комплексу протягом нашого дводенного прес-туру.

Але давайте про все по порядку. І почну я свою розповідь про СК «Деренівська купіль» із «розшифровки» його красивого і амбітного слогану «Відродження легенди».

Саме ці слова і стали девізом життя і діяльності власників і топ-менеджменту санаторно – курортного комплексу «Деренівська купіль». Коли після етапу стагнації і занепаду ця велика за площею територія (близько 18-ти гектарів) на мапі села Нижнє Солотвино врешті-решт отримала своїх господарів, вони спочатку вирішили «пірнути» у історичні архіви, аби визначитися для себе : у якому напрямку рухатися далі, що зробити пріоритетом своєї праці у близькій і далекій перспективі?

З”ясувалося, що «Деренівська Купіль» має давню і вельми драматичну історію.

Перша документально підтверджена згадка про цю мальовничу місцину на мапі Закарпаття датується 1582 роком. З неї дізнаємося, що Міклош Корлат, магнат із села Хлмец, судиться з родиною Другетів за право володіння лісами і лікувальною купальнею в урочищі Деренівка, численні письмові згадки про яку належать до XVII століття. Починаючи з 19 грудня 1634 року, місцевий священник Даниїл Середнянський у своїх листах називає купальню “Жалобни Деренце”, “Деренца жолобоборнія”, “Дерец сереберна васеровна”, відтак підтверджує її цілющі властивості.

У пам’ятках династії Габсбургів, які датуються 1692 роком, деренівська вода згадується як «Derenus Zilbers wasser». Саме ця назва зображена на стародавньому гербі купальні, а також символізує вже сучасний комплекс. Під час війни 1705 року між трансільванським князем Ференцем II Ракоці та Габсбургами, «Slatino» (так називали курорт) було знищено вщент. Але життєдайна вода була настільки бажаною, що курорт швидко відбудували.

Графіка 1829 року з підписом “Дереновська купальня, мочаровна, траварня Н. Слатіно” підтверджує історію курорту, а листи, в яких згадується купальня (“Солотвинська оздоровня”, “Золотвинська купальна мочаровна”, “Срібляна купальня”, “Слатінська злата водіца”) , свідчать про цілющість деренівської води.

У першій половині XX ст. Деренівка стає культовим курортом, який відвідують знані європейські родини. Попри Баден-Баден і Карлові Вари вони обирають дивовижні пейзажі і цілющу воду Деренівки. У цей період наука приділяє увагу феномену деренівської води.

У 1935 році вчений Франтішек Візнер у дослідженні “Мінеральні джерела Підкарпатської Русі” пише про деренівську воду: “Як науковець, маю честь особисто рекомендувати її до вжитку і місцевим мешканцям, і всім громадянам Чехословацької республіки.”

У радянські часи на території урочища існував санаторій союзного підпорядкування “Кооператор”, куди приїздили з усього колишнього СРСР.

Що було – то було. І його вже не повернеш – адже історію переписати неможливо…

Нині – і ми журналісти, переконалися у цьому особисто – на наших очах відроджується колишня слава Деренівки. Тут вже вирує нове життя. Протягом чотирьох століть вона перебувала в складі шести держав, змінювала архітектуру і інфраструктуру. Однак незмінними залишалися її вічні цінності: екологічно чистий простір та цілюща вода.

Саме вона, ця унікальна за хімічним складом вода, немов гігантський магніт, щороку притягує до себе тисячі й тисячі нових відпочиваючих, які – за рахунок її рідкісних властивостей намагаються зберегти своє здоров”я.

Бог щедро наділив надра санаторно – курортного комплексу «Деренівська купіль» справді особливою водою. Нині маємо три її різновиди : «Закарпатська 1», «Закарпатська 2» та «Деренівська купіль».

Як розповіли журналістам лікарі курорту, «Закарпатська 1» очищає організм і суттєво сповільнює його старіння. Завдяки високому вмісту кремнію ця водичка виражені детоксикаційні властивості. «Закарпатська 2» – не менш цілюща. Адже у своєму складі вона має високий вміст кремнієвої кислоти, у складі її є також борна кислота, а температура складає 43 ° С. Завдяки цим факторам «Закарпатська 2» активно оздоровлює організм людини. Вчені довели, що її можна застосовувати у сучасних методиках антитоксичної терапії при хронічних ендогенних інтоксикаціях різного походження, які супроводжують хронічні запальні процеси, тривале медикаментозне навантаження тощо.

Та і третя вода, яку у промислових масштабах видобувають із надр землі на території санаторно-курортного комплексу, – не менш благотворна, коли йдеться про збереження здоров”я організму людини. Природна вода «Деренівська купіль» – вода для щоденного вживання. Хімічний склад цієї «молодильної водички» добре вивчили в Інституті гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзєєва НАМН України. Вчені інституту встановили, що вода «Деренівська Купіль» має багатий мікро- та макроелементний склад, містить природний кремній, йод, цинк та мідь, а в основному складі води переважають гідрокарбонати. Одним словом, природна кремнієва вода Деренівського родовища має цілющі властивості фізіологічно повноцінної питної води. Плюс до цього – потужну бактерицидну дію, подібну до «срібної» води. Відтак унікальна за своєю здатністю зберігати функціональні резерви організму людини.

Але не лише попити доброї води або поплавати у термальних басейнах їдуть на цей курорт відпочивальники з 70-ти країн світу…

Шукаєте Рай на українських теренах? Він є! Учасники прес—туру знайшли куточок Раю саме саме у селі Нижнє Солотвино. Урочище Деренівка — найбільший мальовничий флорестичний осередок передгір’я Карпат. На площі 18 гектарів зібрані унікальні та різноманітні колекції дерев, кущів, ліан і квітів. Їх тут більше 5000! Є на території санаторію алея сакур, алея гінкго, алея кельрейтерій, алея катальп, сад магнолій і рододендронів, унікальні хвойні дерева. Гордість ботанічного саду, який своїми розмірами і колекцією рослин може позмагатися навіть із київським, – його іриси. Тут висаджено більше 180 сортів цих красивих квітів. Наразі чекає своєї інтродукції красень — сорт, який так і називається : «Деренівська купіль». На замовлення керівників санаторно – курортного комплексу його спеціально створила знаний український ірисовод і селекціонер Алла Михайлівна Черногуз. Зняти квітку на фото не поталанило. Нині вона не цвіте. Нічого, спробую зробити це наступного разу, коли знову побуваю у цьому рукотворному Раю …

Як журналіст – популяризатор сучасного образотворчого мистецтва можу стверджувати : якщо і ви із фото апаратом і відео камерою у руках «полюєте» за красою навколишнього світу , як я, – тоді вам саме сюди, до санаторно – курортного комплексу «Деренівська Купіль»…На його території я нарахував близько двадцяти чудових скульптур, над створенням яких працювали такі відомі митці як Заслужені художники України Микола Білик, Олег Боньковський, Петро Антип та Андріан Балог. Також, прогулюючись алеями і скверами санаторію, можна годинами милуватися творами не менш талановитих український митців Олександра Сухоліта, Андрія Болюха, Василя Татарського і Богдана Коржа. Свій слід у формуванні естетичного середовища санаторію залишили також і знані закордонні митці – відомий чеський скульптор Павел Зоугар і його колега із Словаччини Мартін Навротіл.

На у ошатних номерах Апартамент – отеля, оздоровчо-готельного комплекса «Ірис», SPA – готеля з фітнес центром (нині він на стадії будівельних робіт) ми побачили десятки чудових картин відомих українських художників. Це – супер роботи!

Але найбільше задоволення разом із колегами – журналістами я отримав під час відвідання картинної галереї «АRT-ДК», у якій зібрано чимало прекрасних творів мистецтва молодих сучасних художників і скульпторів із усіх куточків Західної України.

З усього видно : власники санаторно-курортного комплексу – люди високої культури, вони мають вишуканий смак. Адже до їхньої великої за обсягом колекції творів сучасного мистецтва потрапили твори справді талановитих художників, графіків і скульпторів. Запропонував організаторам нашого бездоганно організованого прес-туру провести на території цього осередку культури і духовності пленер для сучасних українських художників і скульпторів зі світовим ім”ям.

Мою пропозицію щодо пленеру, озвучену під час підсумкової прес-конференції, організатори нашої поїздки до Закарпаття Андрій Погребняк і Дмитро Шатєрніков сприйняли більш ніж позитивно. Що ж, будемо мріяти і сподіватися, що по завершенню запланованого нами всеукраїнського мистецького заходу чудово сформована колекція картин і скульптур санаторно – курортного комплексу «Деренівська купіль» суттєво розшириться новими мистецькими шедеврами. А талановитих митців, які вже нині хотіли б оспівувати на полотні, у камінні чи у металі рукотворну красу цього дивовижного куточка величної природи на мапі Західної України, я знаю чимало.

І за кожного, як організатор пленерів, можу поручитися особисто : не підведе! Так що чекаємо офіційного запрошення у гості, шановні власники і топ-менеджери санаторно – курортного комплексу «Деренівська Купіль»!

#Деренівськакупіль #відпочинокнаЗакарпатті #прес_тур #мінеральніводиЗакарпаття #термальніводиЗакарпаття #УКРПРЕС_ІНФО  #Ukrvideotravel #СергейКомиссаров 

Сергій Комісаров, заступник шеф-редактора Інформаційного агентства УКРПРЕС-ІНФО  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *